Neem het voorbeeld van de sportwedstrijd die ik zag. Zo keek ik een tijdje geleden naar een tennisfinale tussen Sinner en Djokovic. Ik was lekker partijdig, vóór Sinner. Dus elke punt die hij maakte was geweldig. En een foutje? Pure pech! Dit was een goed moment voor een zelftest: zie ik beide spelers even goed?
Nee dus. Mijn focus vooral lag bij mijn favoriet. Ik keek nauwelijks naar de tegenstander. Ik moest echt even een knop ‘omzetten’ om te laten doordringen wat deze genie presteerde. Want eerlijk is eerlijk: dat was ook een genot om te zien. Mijn eigen partijdigheid had me bijna dit plezier ontnomen.
Onlangs ontvingen we een projectafwijzing. Jammer natuurlijk, het is fijner om een project goedgekeurd te krijgen. Ik was alert. Hoe zou ik omgaan met de argumenten van de afwijzing? Opnieuw een perfect moment voor een zelftest: blokkeer ik de argumenten en ga ik mijn eigen gelijk bevestigen? Of neem ik ze stuk voor stuk aan, bekijk ik wat ervan klopt en wat niet, en filter ik dan pas? Dat laatste kost meer moeite, maar levert wel een stuk meer op; namelijk inspiratie en nieuwe mogelijkheden!
Talenttips
Zelftestjes zijn leuk en gemakkelijk om te doen. Vooral als je ze speels houdt. Dit is namelijk een heel simpele manier om tot nieuwe inzichten over jezelf te komen. En daar vaart je eigen talent wel bij. Een simpel testje over de onpartijdigheid van je waarneming kun je gemakkelijk voor de TV doen.
Test je waarneming
- Bekijk een van je favoriete TV-programma’s. Dit kan een sportwedstrijd zijn, soapserie, politiek debat, detective, etc.
- Test eerst even hoeveel je ziet of wilt zien van de tegenstander, de misdadiger, de slechterik, de tegenpartij.
- Zoek dan bewust naar de genialiteit van deze persoon of partij.
- Wat gebeurt er dan?
Veel plezier!